ft3 logo
  • Lord Nelson School. The exterior of the gym and large stencils painted onto playground yard.
  • Lord Nelson School. Exterior of the gym with a newly planted tree.
  • Lord Nelson School. Close up of a large letter U playground stencil.
  • Lord Nelson School. New entrance to gym with steps and ramp.
  • Lord Nelson School. Exterior of gym with wheelchair ramp; new trees and cedar chip garden bedding.
  • Lord Nelson School. Inside the gym looking across the length of the gym to the far wall.
  • Lord Nelson School. Inside the new gym showing basketball court.
  • Lord Nelson School. New school hall corridor leading into the gym.
  • Lord Nelson School. Close up of the hall ceiling showing the suspended wood panelling and recessed lights.
  • Lord Nelson School. Hall corridor showing the primary-coloured, geometric shaped floor treatment.

Lord Nelson School

820 McPhillips Street, Winnipeg, Manitoba
Photographs by Leif Norman (leifnorman.net)

The Lord Nelson School Addition is targeting a LEED Silver level green building certification as well as a Manitoba Hydro Power Smart designation. The school addition was designed to provide occupants with maximum comfort and control of temperature, ventilation and lighting. Unique to school projects in Winnipeg, solatubes were introduced in the front lobby and classrooms of the addition to provide natural daylight over electrical lighting, thus enhancing student performance through improved learning, behaviour and health. Preliminary analysis indicates that the energy conservation features of the Lord Nelson School Addition will result in an annual cost savings of 28%.

The exterior landscape and play area integrated learning and gathering spaces to extend the usable space of the school. A circular wood deck was provided to function as an outdoor classroom, raised wood planters provide a platform to learn about organic gardening and local food production, and large playful graphics serve as an interactive learning activity for the students. Drought tolerant plantings were used throughout to conserve potable water. In addition, alternate transportation methods were encouraged with ample bike parking including a playful bike rack and bike lockers, provided for staff and students.

The addition will be open to students in September 2016.