ft3 logo
  • Dakota Fieldhouse. Looking down from the running track balcony at a section of the gym that has been screened off to create pickleball courts.
  • Dakota Fieldhouse. Looking down from the running track balcony at a longview section of the gym that has been screened off to create pickleball courts.
  • Dakota Fieldhouse. The second level running track as it rounds a corner to the left.
  • Dakota Fieldhouse. A long shot of the fieldhouse from the floor showing the courts and the running track on the second level above that circles the courts.

City of Winnipeg

Dakota Fieldhouse

1188 Dakota St, Winnipeg, Manitoba

Dakota Fieldhouse represents the fulfillment of a community need for additional space for indoor sporting activity. The 60,000 square foot addition houses three (3) full size basketball courts with potential for six (6) cross-court volleyball courts, all divided with roll-up curtains. The integration of creating flexible spaces was key to the operations of the Community Centre and therefore a portable-telescoping bleacher system was included in the design. Beyond the gym, the main floor features a multi-use studio for yoga, clinic use, meeting and other smaller gathering functions, complete with change facilities and ample storage space. The gym is open above to a mezzanine level that is framed by a 200-meter running/walking track, a 60-meter sprint track and workout areas.

The exterior site features a connected campus approach, initiated by a strategic parking and traffic management plan that incorporates a shared-use agreement between the adjacent library and high school. Pedestrian connections to the surrounding neighborhood looks to increase the walkability to the facility as well as encourage cycling, further enhancing the active transportation infrastructure of the residential community in which it resides.

The project team collaborated to address various goals from a multi-faceted user group: the client’s needs, the City of Winnipeg's requirements, and the libraries’ and high schools’ site safety concerns. Coordination meetings were regularly scheduled, keeping the client, construction manager and consultants well informed of the design challenges and subsequent resolution throughout each phase. Early on, a public open house event provided an opportunity for citizens to voice their concerns and provide feedback to the design team and client. The result will be a community facility that both engages users of all ages and of varying interests and is integral in its neighborhood.

This project is scheduled for completion in 2017.